Wat is de RDW en wat doet het?

Wat is de NAPCheck?

Bent u van plan om een tweedehands voertuig te kopen? Maar u weet niet zeker of de geschiedenis en kilometerstand klopt ? Doe dan de NAP check op onze site en ontvang de Nationale Autopas. Hiermee worden al uw vragen beantwoord over de oude gegevens van uw voertuig

Waarom onze NAP Check?

Op deze site krijgt u makkelijk en goedkoop alle benodigde informatie. Ontvang nu een overzichtelijk rapport met de onderstaande informatie:

  • Correcte Kilometerstand Controleren
  • Schadeverleden
  • Eigenaren Historie
  • Gedetailleerde Waarde Informatie
  • Complete Voertuiginformatie

Uw voertuig

Kenteken  
Kmstand  

Uw voertuig

Kenteken  
Kmstand  
 
Naam  
E-mail

Uw voertuig

Kenteken  
Kmstand  
 
Naam  
E-mail

De Rijksdienst voor het Wegverkeer ofwel de RDW is de organisatie van de overheid die over alles gaat wat met voertuigen te maken heeft. Als er een nieuw type auto op de markt komt, dan gaat deze auto controleren. Het kijkt of de auto technisch in orde is, of deze niet te veel weeg en bijvoorbeeld of deze niet te veel herrie maakt. Pas als de RDW een auto heeft gecontroleerd, dan mag deze op de Nederlandse markt verkocht worden. Het RDW doet echter nog veel meer. Het houdt zich bezig met het uitgeven van kentekens, het uitgeven van kentekenpapieren en het publiceren van de informatie over voertuigen.  

 

 

Ontstaan van de RDW

De RDW is al in 1949 opgericht. Het was toen meer een technische dienst die zich bezighield met het controleren van de technische staat van treinen, taxi’s en autobussen. In iedere provincie van Nederland waren er echter andere eisen waaraan een auto moest voldoen. De RDW werd opgericht en heeft alle eisen waaraan deze vervoersmiddelen moesten voldoen gelijkgetrokken. Twee jaar later, in 1951, werd het ook verplicht om een centraal afgegeven kenteken op een auto te hebben. De RDW werd belast met het uitgeven van deze kentekens. De termen RDW en Rijksdienst voor het Wegverkeer worden nogal eens door elkaar gebruikt. Tot 1996 was de officiële naam van deze dienst Rijksdienst voor het Wegverkeer. In 1996 veranderde dit echter. De dienst werd toen een Zelfstandig Bestuursorgaan. Met deze verandering is ook de naam veranderd en is de officiële naam van de dienst RDW geworden. De beleidsontwikkeling wordt nu gedaan door de minister van Infrastructuur en Milieu, terwijl voor de uitvoering daarvan de RDW verantwoordelijk is.  

RDW verleden

Toekomst RDW

Het is te verwachten dat de RDW nog niet snel opgeheven hoeft te worden. Er komen steeds nieuwe type auto’s bij en de regels waaraan auto’s moeten voldoen nemen ook steeds maar toe. De RDW wil in de toekomst in gaan zetten op het sneller beschikbaar maken van informatie voor haar gebruikers. Het testcentrum dat de RDW nu heeft is gevestigd in Lelystad. De toekomst van dit testcentrum komt mogelijk wel in gevaar. De gemeente Lelystad heeft namelijk besloten dat er rondom dit testcentrum een bedrijventerrein mag komen. De dienst denkt echter dat het niet mogelijk is om nog goed auto’s te kunnen testen als ze bijvoorbeeld te veel last hebben van achtergrondgeluid. Maar behoudens het testcentrum in Lelystad, is er zeker nog toekomst voor de RDW.  

 

RDW en Autopas toekomst

De toekomst voor de Rijksdienst Wegverkeer ziet er bijzonder goed uit na overname van de NAP database en km stand registratie verantwoordelijkheid.  De Autopas en RDW samen zijn sterker dan deze twee organisaties los. Met de overname van de Nationale Autopas tellerstand registratie hopen deze organisaties een nog sterker front te vormen tegen mensen die hun handen vuil maken aan kilometerstand terugdraaien. Dit sterkere front wordt mogelijk gemaakt door de RDW erkende APK keuringsstations. De Rijksdienst Wegverkeer heeft deze APK keuringsstations namelijk verplicht tot het registreren van tellerstanden. Op deze manier worden er nog meer auto tellerstanden verzamelt en wordt het steeds minder aantrekkelijk om tellerfraude te plegen. Het enige wat de consument nog moet doen is een NAP check om de cirkel van registratie en controle compleet te maken. Zonder controle kun je er namelijk niet achter komen of de tellerstand klopt.

RDW NAP

26-07-2015