KILOMETER CORRECTIE

Wat is de NAPCheck?

Bent u van plan om een tweedehands voertuig te kopen? Maar u weet niet zeker of de geschiedenis en kilometerstand klopt ? Doe dan de NAP check op onze site en ontvang de Nationale Autopas. Hiermee worden al uw vragen beantwoord over de oude gegevens van uw voertuig

Waarom onze NAP Check?

Op deze site krijgt u makkelijk en goedkoop alle benodigde informatie. Ontvang nu een overzichtelijk rapport met de onderstaande informatie:

  • Correcte Kilometerstand Controleren
  • Schadeverleden
  • Eigenaren Historie
  • Gedetailleerde Waarde Informatie
  • Complete Voertuiginformatie

Uw voertuig

Kenteken  
Kmstand  

Uw voertuig

Kenteken  
Kmstand  
 
Naam  
E-mail

Uw voertuig

Kenteken  
Kmstand  
 
Naam  
E-mail

 

Met een kilometer correctie wijzig je een onlogische kilometerstand

 

Heb je een RDW tellerrapport opgevraagd en is de uitkomst een onlogische tellerstand? Met de kilometercorrectie van de RDW kun je dit corrigeren. Op deze pagina lees je hoe een kilometercorrectie werkt en hoe je dit bij de RDW (RDW staat voor Rijksdienst voor het Wegverkeer) aanvraagt.

Interesse in een km check? Doe dan de NAP check voor controle van de kilometerstand en bekijk of de tellerstand van een auto logisch is.

 

 

Algemene informatie over de kilometercorrectie

 

Tijdens de algemene periodieke keuring (apk) wordt de kilometerstand voor de apk vervaldatum doorgegeven aan de Rijksdienst Wegverkeer. Deze tellerstand kan bij Nederlandse gemotoriseerde voertuigen aangepast worden met een kilometercorrectie. Daarbij past de Rijks Dienst Wegverkeer de kilometerstand van een voertuig naar beneden of naar boven aan.

In de meeste gevallen moet de kilometerstand van een voertuig verlaagd worden, maar verhogen gebeurt ook. Lees verder en kom meer te weten over de kilometerstand terugdraaien via een kilometercorrectie.

 

 

De verschillende soorten kilometer correcties

 

Bij het uitvoeren van een tellercorrectie, zijn er twee mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een legale tellercorrectie, maar is er ook een illegale manier om de kilometerstand aan te passen. Beide vormen van het terugdraaien van de digitale kilometerteller worden hier beschreven.

 

Legaal km stand terugdraaien bij de Rijksdienst Wegverkeer

 

Bij het legaal terugdraaien van de auto kilometerstand past de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) op verzoek de tellerstand aan. Bij het legaal veranderen van de tellerstand hoeft er overigens niet altijd sprake te zijn van een teruggedraaide tellerstand. De tellerstand kan ook vooruit gedraaid zijn.

 

De RDW voert wettelijke taken uit en mag de km stand terugdraaien

 

Bij het legaal terugdraaien van de tellerstand is er dus geen sprake van een illegale activiteit. De Rijksdienst Wegverkeer (oorspronkelijk afgeleid van de benaming Rijksdienst voor het Wegverkeer) voert wettelijke taken uit. De legale kilometercorrectie is daarom bij de RDW ondergebracht als onderdeel van de verschillende taken van de RDW.

In het maatschappelijk verkeer wordt vaak gedacht dat de kilometerteller van voertuigen alleen op illegale wijze teruggedraaid wordt, maar dat klopt niet. Helaas is de illegale vorm van terugdraaien wel de vorm die het meest voorkomt in ons land.

 

Op een illegale manier de kilometerstand terugdraaien

 

Bij het illegaal terugdraaien van de kilometerstand wordt er geen toestemming gevraagd bij de RDW, maar gaat men op eigen houtje aan de tellerstand sleutelen. Dit wordt ook wel tellerfraude of tellerstandfraude genoemd.

Vaak wordt dit bij de verkoop van tweedehands auto's of importauto's gedaan om meer geld te verdienen, los van de technische staat. Een auto met een lagere tellerstand levert tenslotte meer geld op dan een auto met een hogere tellerstand. 

Liever geen slachtoffer worden van tellerfraude? Doe de NAP check van de Nationale Autopas. Dan weet je zeker dat je geen kat in de zak koopt.

 

 

 

De mogelijkheden van een legale kilometercorrectie

 

De Rijksdienst voor het Wegverkeer kan de kilometerstand in verschillende situaties corrigeren. Het gaat dan om de volgende situaties: 

 

  • De kilometerteller is kapot - Laat je kilometerteller repareren en vraag om aanpassing van de kilometerstand. Dit gebeurt op basis van een schatting van het aantal gereden kilometers. Dit wordt oorspronkelijk afgeleid van het aantal kilometer wat je jaarlijks gereden hebt.

 

  • Er is sprake van tellerfraude - Heb je een voertuig gekocht en ontdek je in de bijhorende documenten dat de kilometerstand van jouw auto helemaal niet klopt? Dan kun je bij de RDW terecht voor het uitvoeren van een correctie van de kilometerstand op basis van een schatting.

 

  • De garage heeft de kilometerstand verkeerd doorgegeven - Het kan altijd gebeuren dat er een foutje wordt gemaakt bij het noteren of doorgeven van de kilometerstand van voertuigen. Als je dit opmerkt, dan kun je een correctie aanvragen.

 

  • Je hebt een brief van de RDW ontvangen - Als je voertuig een onlogische kilometerstand heeft, dan ontvang je een brief van de RDW voor een correctie.

 

Je kunt controleren of jouw tweedehands auto een logische kilometerstand heeft door een gratis kilometerstand check uit te voeren. Voor deze gratis kenteken check heb je alleen het kenteken en de actuele kilometerstand nodig.

 

Stappenplan voor een legale km stand correctie

 

Heb je ontdekt dat de kilometerstand van jouw auto niet klopt, bijvoorbeeld door een defect of door tellerstandfraude? Lees dan hieronder hoe je de verkeerde tellerstand bij de RDW laat aanpassen. 

 

Neem eerst contact op met de garage

 

Medewerkers van garages voeren diverse taken uit, waaronder het doorgeven van de tellerstand. Als je ontdekt dat de garage de tellerstand van je voertuig verkeerd heeft doorgegeven, neem dan contact met ze op. Het autobedrijf kan de tellerstand van jouw voertuig direct online corrigeren en een nieuwe tellerstand laten registreren.

 

Het indienen van een correctieverzoek bij de RDW

 

Klopt de tellerstand van jouw auto niet door een andere oorzaak? Dan kun je zelf een correctieverzoek indienen bij de RDW. Het indienen van een correctieverzoek bij de RDW doe je als volgt: 

 

Stap 1: Ga naar de website van de RDW en zoek op 'tellerstand corrigeren'.  

 

Stap 2: Klik op 'correctieformulier tellerstand' en vul alle gegevens in.

 

Stap 3: Verzamel digitaal de documenten die je nodig hebt voor het correctieverzoek, zoals een kopie van een geldig Nederlands rijbewijs, paspoort of identiteitskaart. 

 

Stap 4: Verstuur het formulier en de bijlagen door op de verzendknop te klikken.

 

De RDW zal nu je verzoek gaan beoordelen en contact opnemen als er vragen zijn over het formulier of de bijhorende documenten. 

 

De procedure na het versturen van het verzoek

 

Na ontvangst van het correctieverzoek doorloopt de RDW de standaardprocedure voor het afhandelen van een correctieverzoek. Dat betekent dat je correctieverzoek binnen vijf dagen beoordeeld wordt. 

Is de tellerstand verkeerd? Dan wordt deze meteen gecorrigeerd in de database van de RDW. Wordt je verzoek afgewezen en kun je geen aanvullend bewijs leveren? Dan wordt de tellerstand niet aangepast.