Alles over stichting Nationale Autopas

Wat is de NAPCheck?

Bent u van plan om een tweedehands voertuig te kopen? Maar u weet niet zeker of de geschiedenis en kilometerstand klopt ? Doe dan de NAP check op onze site en ontvang de Nationale Autopas. Hiermee worden al uw vragen beantwoord over de oude gegevens van uw voertuig

Waarom onze NAP Check?

Op deze site krijgt u makkelijk en goedkoop alle benodigde informatie. Ontvang nu een overzichtelijk rapport met de onderstaande informatie:

  • Correcte Kilometerstand Controleren
  • Schadeverleden
  • Eigenaren Historie
  • Gedetailleerde Waarde Informatie
  • Complete Voertuiginformatie

Uw voertuig

Kenteken  
Kmstand  

Uw voertuig

Kenteken  
Kmstand  
 
Naam  
E-mail

Uw voertuig

Kenteken  
Kmstand  
 
Naam  
E-mail

Stichting Nationale Autopas is een van de belangrijkste organisaties in de autobranche van ons land. De stichting wordt ook wel NAP, Nationale Auto Pas of NAP pas genoemd en heeft tot 1 januari 2014 een belangrijke rol gespeeld bij het ontdekken van tellerstand fraude of tellerfraude. Wat de NAP tot deze tijd heeft gedaan om tellerstand fraude aan het licht te brengen en waarom de NAP nu een minder grote rol heeft bij het ontdekken van deze vorm van voertuigcriminaliteit, lees je in dit artikel.

 

Stichting Nationale Autopas

De Nationale Autopas: een korte kennismaking

De Nationale Autopas is een onafhankelijke instantie die ook wel aangeduid wordt met de afkorting NAP. De organisatie was vanaf het jaar 1991 tot het jaar 2014 verantwoordelijk voor het registreren van de tellerstanden van Nederlandse voertuigen. Dit werd gedaan in samenwerking met Nederlandse garages, die bij het controleren, repareren of taxeren van auto’s verplicht waren om de tellerstand van het voertuig in kwestie door te geven aan de NAP. Waarom de NAP dit deed met oog op voertuigcriminaliteit, lees je in onderstaande alinea.

 

Waarom is de Nationale Autopas opgezet?

Er zijn veel verhalen over hoe is de Nationale Autopas ontstaan. Het enige juiste verhaal is dat de instantie in het jaar 1991 is gestart met het registreren van tellerstanden om tellerstand fraude te bestrijden. Het was een initiatief van verschillende partijen in de autobranche, die stuk voor stuk van mening waren dat er meer duidelijkheid moest komen over de tellerstanden van voertuigen. Om deze duidelijkheid te verschaffen, werd de NAP in het leven geroepen.

 

stichting NAP autopasDe Nationale Autopas en voertuigcriminaliteit

Voertuigcriminaliteit is er in allerlei soorten en maten. De meeste mensen kennen voertuigcriminaliteit in de vorm van autodiefstal wel, maar er is ook een vorm van voertuigcriminaliteit die minder mensen kennen. Dit betreft het terugdraaien van de tellerstand van een auto: een vorm van criminaliteit die vanaf 1 januari 2014 erkend wordt en dus niet meer legaal is.

De tellerstand van een auto wordt voornamelijk teruggedraaid door de verkoper van het voertuig. De reden dat verkopers van auto’s de tellerstand van hun voertuig vaak terugdraaien, heeft te maken met het feit dat een auto met een lagere tellerstand meer oplevert bij verkoop. Daarnaast heeft de tellerstand van een auto niet alleen invloed op de prijs van het voertuig, maar ook op de onderhoudscondities van een auto en uiteraard de veiligheid van een auto. Veel mensen denken dat het terugdraaien van tellerstanden niet veel voorkomt, maar in feite heeft 5 procent van de Nederlandse auto’s een teruggedraaide tellerstand, ook nu het terugdraaien van tellerstanden illegaal is.

Door de tellerstanden van voertuigen te registreren door middel van NAP kilometerregistratie, wil de NAP de voertuigcriminaliteit in de vorm van teruggedraaide tellerstanden verminderen. Door informatie te verzamelen met betrekking tot tellerstanden en tellerstanden van voertuigen met deze informatie te controleren, kan tellerstand fraude namelijk eenvoudig aan het licht gebracht worden.

 

De nieuwe situatie van de NAP RDW

Tot 1 januari 2014 was het NAP verantwoordelijk voor het registreren van tellerstanden en het verstrekken van informatie over tellerstanden van Nederlandse voertuigen, bijvoorbeeld als consumenten een NAP check deden voor betrouwbaar km stand controleren. Echter, vanaf 1 januari 2014 is niet meer de NAP verantwoordelijk voor deze taken, maar doet de RDW de registratie en informatieverstrekking met oog op tellerstanden van voertuigen. De NAP is nog steeds tegen fraude in de autobranche, maar heeft de taak aan de RDW overgedragen omdat deze organisatie al veel andere taken in de autobranche voor zijn rekening neemt. Op dit moment werken Autopas en RDW samen tegen tellerfraude, maar in de toekomst zal voornamelijk de RDW deze taak op zich nemen. Wil je nu de tellerstand van een auto controleren, dan wordt er dus niet meer gesproken over NAP pas aanvragen, maar over RDW aanvragen. 

01-06-2016